Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πολυτεχνική Σχολή
 
 
foto-header
Είστε εδώ: Αρχική σελίδα > Ανακοινώσεις > Ανακοίνωση #4356

Διεθνής Διάκριση (Ασημένιο Μετάλλιο) καινοτόμου project φοιτητών (μεταξύ τους και του ΤΜΕΥ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

28 Δεκ. 2023


Το ΤΜΕΥ συγχαίρει θερμά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη μεγάλη διεθνή διάκρισή τους (ασημένιο μετάλλιο) στο διεθνή διαγωνισμό iGEM, με την καινοτόμο πρότασή τους IRIS, και με ιδιαίτερα χαρά χαιρετίζει τη συμμετοχή στην Ομάδα και του ΤΜΕΥ.

Το iGEM είναι ένας Διεθνής Διαγωνισμός στη Συνθετική Βιολογία.

Η πρωτοβουλία του θεσμού του iGEM ανήκει στο MIT, που το διοργάνωσε πρώτη φορά στη Βοστώνη των ΗΠΑ το 2003. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 75.000 συμμετέχοντες από 66 χώρες και έχουν υποβληθεί 4.358 ερευνητικές προτάσεις.
Φέτος, η διοργάνωση ήταν επετειακή, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του θεσμού, και φιλοξενήθηκε στο Παρίσι, στις 2-5 Νοεμβρίου του 2023, και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation». Συμμετείχαν 400 ομάδες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το ΜΙΤ, το Cambridge, το Oxford, το Harvard κ.ά.

Το επιστημονικό πεδίο του διαγωνισμού είναι η συνθετική βιολογία η όποια αποτελεί έναν ταχέως αναδυόμενο κλάδο που βρίσκεται στο μεταίχμιο της βιολογίας και της μηχανικής. Συγκεκριμένα, αφορά στην εφαρμογή άρχων μηχανικής στην ανάπτυξη βιολογικών συστημάτων, επιτρέποντας την ανάπτυξη βιοτεχνολογιών που λειτουργούν σε αρμονία με τη φύση αντιμετωπίζοντας παγκόσμιες προκλήσεις και επιλύοντας προβλήματα που αφορούν στην υγεία, το περιβάλλον, τη βιομηχανία κ.α. Από το διαγωνισμό έχουν προκύψει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθορίζοντας το μέλλον της συνθετικής βιολογίας.

Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι διεπιστημονικές και αποτελούνται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και μαθητές λυκείου από όλο τον κόσμο.

Οι ομάδες, που διαγωνίζονται για μετάλλια και βραβεία, προτείνουν ερευνητικά έργα επάνω στη συνθετική βιολογία με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που ενδιαφέρουν τη διεθνή κοινότητα και υπηρετούν την προαγωγή της καινοτομίας. Παράλληλα, οι ομάδες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στην επικοινώνηση της επιστήμης στο ευρύ κοινό και στην συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και άλλες ομάδες iGEM ανά τον κόσμο. Φέτος, η διεθνής κριτική επιτροπή απαρτίζονταν από περισσότερους από 417 κριτές που ψήφισαν για να επιλέξουν τις νικήτριες ομάδες έπειτα από διαδικασία παρουσίασης και εξέτασης των ερευνητικών έργων που πρότειναν.

Το φετινό ερευνητικό έργο της ομάδας iGEM IOANNINA ονομαζόταν “IRIS: Unleashing the light within”, και αφορούσε σε μια καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου. Προτάθηκε μια βακτηριακή μηχανή η οποία είναι κατάλληλα τροποποιημένη, ώστε να στοχεύει συμπαγείς καρκινικούς όγκους και να εκτελεί φωτοδυναμική θεραπεία, δρώντας εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Η καινοτομία του συγκεκριμένου project έγκειται στο ότι το φως, που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση της θεραπείας, παράγεται από το ίδιο το βακτήριο, μέσω ενός ζεύγους λουσιφερίνης-λουσιφεράσης, εξαλείφοντας την ανάγκη για εξωγενή χορήγηση του φωτός.

Η Ομάδα iGEM IOANNINA απέσπασε, με την πρόταση αυτή, το ασημένιο μετάλλιο.

H ομάδα αποτελείτο από τους ακόλουθους 9 προπτυχιακούς φοιτητές και πρόσφατα αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, της Σχολής Θετικών Επιστήμων και της Σχολής Επιστήμων Υγείας:

Ευτέρπη Χατζοπούλου, Προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Team Leader

Ιωάννης Τζιτζιγιάννης, Προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Head of Fundraising

Παναγιώτης Παναγόπουλος, Απόφοιτος του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Head of Wet Lab

Μαρία Παντερμαλή, Προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Head of Human Practices

Βασίλειος Βουρονίκος, Υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Head of Dry Lab

Βάιος Στυλιαράς, Απόφοιτος του τμήματος Χημείας, Wet Lab, Human Practices & Fundraising member Fundraising member

Μαρία Συμεωνίδου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής, Wet Lab member

Έλενα Αγγελοπούλου, Προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Dry Lab member

Δέσποινα Κίσσα, τελειόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Graphic designer

Σχετικός σύνδεσμος:   https://igem.org/
Συνημμένο αρχείο:  Award.png

Καταχωρήθηκε από:  Ακης Αγαθόπουλος

Επιστροφή